Jos Didenybė Suknelė

453 Peržiūros Kategorijoje: Naujausi straipsniai

Jeigu atvėrę bet kurios merginos ar moters drabužių spintą nerastume joje kabančios suknelės, drąsiai galėtume sakyti, kad pasaulis apvirto aukštyn kojomis. Šiuo moteriškumo simboliu puošiamos ir ką tik gimusios mažylės, jas vilki ir proproanūkes sūpuojančios 90-metės senolės. Nes grožio suvokimas švelniosios lyties atstovėms yra įgimtas ir metų jis neskaičiuoja. Šis privalomas kiekvienos save gerbiančios damos atributas per amžius tvirtai karaliauja ne tik ant mados podiumų. 2022 metų pavasario ir vasaros madingiausiųjų sąraše – ryškių atspalvių ir originalių raštų, gėlėtos, blizgios, netgi permatomos suknelės. Mėgautis saule taip ir kviečia atviri dviejų dalių kostiumėliai. Modeliai su petnešėlėmis? Tiesiog privaloma! Drąsaus kirpimo fasonai, žaismingi raukiniai, mezginiai, kutai ir viliokliai skeltukai, išradingai paslėpti drabužio klostėse. Kuriamas ne įžūlus, bet subtilus įvaizdis. Ilgiai – nuo mini iki maksi. Daug ryškių, neoninių atspalvių, ypač populiari geltona. Ir visiškai galvą apsukantys įvairiausi rožiniai atspalviai – nuo jaukių pastelinių iki ryškios fuksijų spalvos. Nors mūsų parduotuvė dar tik žengia pirmuosius žingsnius ir mes dar tik renkame savo suknelių kolekciją, tačiau esame tikros, kad jau dabar, apsilankiusios folded.lt, rasite sau tinkamą variantą. O kol jūs rinksitės, mes papasakosime Jos Didenybės istoriją – nuo atsiradimo iki šių laikų.

Pirmoji suknelė

Drabužis, be kurio šiandien neįsivaizduojame savo egzistencijos, nuo gimimo išgyveno įvairiausius raidos etapus, buvo pritaikomas skirtingiems klimatams ir epochoms. Daugybė stilių atsirado ir išnyko, o kiti išliko ir yra nuolatos tobulinami. Kūrėjai įkvėpimo ieškojo gamtoje, kultūroje, religijoje. Žavingos puošmenos evoliuciją įtakojo įvairiausios aplinkybės, todėl ji tokia „gyva“ ir niekada nenustoja stebinti. Pasak ekspertų, seniausia pasaulyje yra Tarchano suknelė, pagaminta ir dėvėta Egipte daugiau kaip prieš 5000 metų. Nors yra įrodymų, kad tokie apdarai egzistavo ir anksčiau – žmonėms pradėjus burtis į socialines grupes jie padėdavo atskirti vieną gentį nuo kitos.

Mados pradininkės

Mesopotamijoje suknelės buvo siuvamos iš vilnos, sumaišytos su avikailiu. Jos dengė visą viršutinę kūno dalį, o labiausiai paplitęs drabužis buvo kaunakė. Būtent šiame regione suknelės buvo pradėtos sudėtingai siuvinėti. Karšto klimato Egipte šis apdaras buvo nemadingas. Iš linų pluošto pagaminta medžiaga būdavo tik pridengiamas kūnas, o turtingesni egiptiečiai ją papuošdavo karoliukais austų audinių klostėmis, segėdavo religinius simbolius. Minojiečiai, bronzos amžiaus civilizacija Kretoje ir Egėjo jūroje, pirmieji suknelių siuvimui pradėjo naudoti dažytą liną, kūrė sudėtingus raštus, įmantriai siuvinėjo. Graikų, romėnų, etruskų moteriški apdarai išsiskyrė ryškiomis spalvomis, buvo patogūs, atspindėjo dėvinčiojo socialinį statusą. Nuo užimamos padėties priklausė ir naudojama medžiaga, iš kurios buvo gaminama suknelė (linas, oda ar šilkas), ir jos stilius. Populiariausios būdavo klostuotos, nesiūtos suknelės.

Stilių kaita

Bėgant metams suknelės keitėsi neatpažįstamai. Svarbiausiu akcentu tapo grožis ir elegancija. Pradėtos akcentuoti tam tikros drabužių dalys. Taip atsirado įmantriausių formų rankovės, pečiai ar apvadai. Gana ankstyvame amžiuje buvo sukurti iš tiesų sudėtingi raštai, imperatoriškos liemenės ir aukštos iškirptės. Atsirado apatiniai sijonai. Tačiau damos privalėjo būti kuklios ir pridengti atvirą kūno odą.

XIX a. suknelės

Tikras virsmas ant mados podiumo įvyko būtent šiame amžiuje. Šimtmetis atnešė daugybę nuostabių stilių – nuo kuklių iki išties prabangių. Tikra sensacija tapo muslino audinys, trumpos ir ilgos pūstos rankovės, nuogi pečiai, siluetai „ant didelių rėmų“ iš plieninės vielos ar banginio kaulo, išryškinantys ir padidinantys klubus bei krūtinę. Vėliau ypatingas dėmesys buvo skirtas liemens išryškinimui – atsirado jį suveržiantys korsetai. „Vapsvos liemuo“ puikiai derėjo nors ir su pačiu madingiausiu, bet klestėjusiu gana trumpai Viktorijos laikų suknelių stiliumi. Būtent XIX a. buvo sukurti dalykai, be kurių šiuolaikinių drabužių pramonė neįsivaizduojama. Savamokslis gamybos inžinierius Thomas Hancockas (Tomas Henkokas) išrado gumą, amerikietis mechanikas Walteris Huntas (Volteris Hantas) – žiogelį, taip pat amerikietis Whitcombas Judsonas (Vitkombas Džadsonas) – užtrauktuką!

XX a. suknelės

Šiame amžiuje dėl moralinių dalykų jos tapo labiau konservatyvios, tačiau liemuo išliko pabrėžtas. Atsirado lengvutis, elegantiškas šifonas, karaliavo nėriniai, raukiniai, karoliukai, aksomo juostos ir plunksnos. 1920 m. atnešė modernesnes tendencijas. Madomis besidominčios moterys atsisakė maksi ilgio suknelių ir atrado ypač stilingą midi ilgį, simbolizuojantį laisvę, linksmybes, nerūpestingumą. 1930-ieji į gyvenimą grąžino moteriškumą: triumfavo gėlių raštai, šoniniai kirpimai ir platūs pečiai. Antrasis pasaulinis karas sustabdė mados proveržį. 1940–45 m. moterys siuvo sukneles iš to, ką rasdavo namuose – patalynės užvalkalų ar užuolaidų. Vyravo griežto stiliaus drabužiai, pasiūti iš paprastų audinių: A formos sijonai, suknelės su diržu. Po karo mada atsigavo, o 1947 m. prancūzų pasididžiavimas Christian Dior (Kristianas Dioras) pristatė daugybę naujų stilių, itin pabrėžiančių, o ne slepiančių moters figūrą. Todėl „mažytė“, įliemenuota suknelė tapo tiesiog būtina. Septintajame dešimtmetyje suknelių stilius šovė tolyn nuo istorinių šaknų. 1964 m. britų mados ikona Mary Quant (Meri Kvant) pristatė mini sijonus ir sukneles, kurie žaibiškai išpopuliarėjo ir tapo dievinama tendencija. Ši naujiena buvo derinama su žemakulniais arba aukštakulniais bateliais iki kelių. Vėliau į gatves žengė ir megztos mini, įliemenuotos, švarko tipo suknelės. O trumpus sijonus netrukus keitė megztų suknelių mada. Septintasis dešimtmetis ir likusi XX a. dalis dovanojo megztinius, plačių pečių kostiumus, įliemenuotus švarkus, plazdančias maksi ar su šleifais sukneles, kurios madingos ir dabar. Dominavo juoda, balta, pilka ir sidabrinė spalvos.

Šiuolaikinės suknelės

Nuo dabar dėvimų suknelių stilių tiesiog sukasi galva. Mados podiumu žengia egzotiški, įmantriausi, o kartais ir sveiku protu sunkiai suvokiami apdarai. Jau nieko nebestebina vyriškų marškinių ar polo marškinėlių, švarkų tipo suknelės. Tačiau nuostabu, kad vintažo stilius vis dar yra svarbus mados kūrėjų įkvėpimo šaltinis. Daugelis retro modelių tapo klasika. Beveik visos stiliaus kryptys sugrįžta iš praeities ir yra modifikuojamos dabartiniams laikams.

Parduotuvėje folded.lt suknelių asortimentą nuolatos pildysime, atsižvelgdami į jums labiausiai patinkančias tendencijas. Tikimės, jog surasite ne vieną modelį, kuriuo vilkėdama atrodysite pasitikinti, žavinga ir patraukli. Užtikriname, jog su bet kuriuo variantu jausitės ne tik patogiai, bet ir itin madingai. Tik būtinai išsirinkto drabužio dydį pasitikrinkite mūsų pateikiamoje dydžių lentelėje. Nepasididžiuokite ir būtinai užsukite. Jos Didenybė Suknelė jūsų laukia...

Su meile
folded.lt komanda

Parengė Indrė Radžiukynienė

Sekmadienis Pirmadienis Antradienis Trečiadienis Ketvirtadienis Penktadienis Šeštadienis January February March April May June July August September October November December